Spring naar de inhoud

Asbestattest

Het asbestattest vloeit voort uit een asbestinventarisatie en is sinds 23 november 2022 verplicht bij de verkoop van een pand dat werd gebouwd voor 2001.

Ik wil een asbestattest aanvragen

Wat is een asbestattest?

Het asbestattest vloeit voort uit een asbestinventarisatie van jouw woning. Tijdens deze inventarisatie toetsen we het pand af op asbestveiligheid. We maken een lijst op van de materialen die asbest bevatten en bepalen de staat van het asbest. Daarnaast geven we ook advies over hoe het asbest op een veilige manier kan worden verwijderd.

ACA_keuring_asbest

Wanneer heb ik een asbestattest nodig?

Niet elke woning heeft een asbestattest nodig. Enkel voor woningen die gebouwd zijn voor 2001 is een asbestattest verplicht wanneer:

  • jij de eigenaar bent van het gebouw
  • het pand een oppervlakte heeft vanaf 20m2
  • het gebouw toegankelijk is
  • je het gebouw verkoopt of schenkt

Let op: sinds 2023 moet elke eigenaar van een gebouw ouder dan 2001 in het bezit zijn van een asbestattest als het gebouw te koop wordt aangeboden. Dat is een absolute vereiste. Vanaf 2032 is het attest ook verplicht bij verhuur. Vanaf dan moet elke eigenaar van een gebouw dat gebouwd werd voor 2001 ook over een asbestattest beschikken, los van of er wel dan niet plannen zijn voor verkoop.

Hoe verkrijg je een asbestattest?

  • Contacteer een erkend asbestdeskundige, zoals ACA: niet zomaar elk bedrijf mag een asbestinventarisatie uitvoeren. Raadpleeg de website van de OVAM om de erkende bedrijven terug te vinden. ACA is een erkend asbestdeskundige en helpt je snel verder.
  • Plaatsbezoek: wij nemen een kijkje in je woning en beschrijven de materialen die een risico zouden kunnen vormen. Tijdens de inventarisatie zijn we verplicht om stalen te nemen van het pleisterwerk van wanden en plafonds. Als klant kan je dit weigeren, maar dat moet op voorhand expliciet vermeld worden.
  • Asbestattest van de OVAM: wij verwerken alle gegevens en bezorgen je het asbestattest van de OVAM. De geldigheidstermijn van het attest bedraagt 10 jaar of vervalt wanneer er een nieuw asbestattest wordt opgesteld.
Vraag een asbestinventarisatie aan
ACA_keuring_asbest

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te optimaliseren. Meer info

Nieuwsbrief