EPC

EPC - Energieprestatiecertificaat


Wanneer heb ik een EPC nodig?

Elke woning of appartement die verhuurd of verkocht wordt, dient over een energieprestatiecertificaat of EPC te beschikken. Dit certificaat moet reeds voorhanden zijn zodra de woning te koop of te huur wordt aangeboden. Enkel een erkend energiedeskundige type A mag een EPC opmaken.

Waarom heb ik een energieprestatiecertificaat nodig?

Met het energieprestatiecertificaat kunnen kandidaat kopers of huurders de energiezuinigheid van woningen en appartementen inschatten en vergelijken. Op deze manier wordt de toekomstige koper of huurder geïnformeerd over welke energiebesparende maatregelen (in de toekomst) nog dienen te gebeuren. Op het certificaat wordt een indicatie van het energieverbruik weergegeven aan de hand van een kengetal. Hoe lager deze score, hoe energiezuiniger de woning.

Hoe wordt een EPC opgemaakt?

Tijdens een huisbezoek zal de energiedeskundige verschillende zaken in uw woning inspecteren. Zo onderzoekt hij onder meer de kwaliteit van de gebouwschil (isolatie & schrijnwerk), de energiezuinigheid van voorzieningen voor sanitair warm water, ventilatie en verwarming en de aanwezigheid van energiezuinige technieken zoals onder andere zonnepanelen. De resultaten van de inspectie worden ingegeven in de centrale databank van de overheid. Via deze online-applicatie wordt dan het EPC berekend. Hierdoor is het EPC gemiddeld op 2 à 10 dagen beschikbaar.

Kan ik de opmaak van het EPC voorbereiden?

De keurder mag zich voor het EPC enkel baseren op wat zichtbaar waarneembaar is, of wat officieel gestaafd kan worden door de verhuurder/verkoper. Daarom is het steeds nuttig om volgende stukken klaar te leggen voor de keuring: