Keuring elektriciteit
Elke PV-installatie moet je vóór indienstname laten keuren. Dit keuringsverslag is noodzakelijk om de installatie te kunnen aanmelden bij de VREG en bij de distributienetbeheerder.
Hoe verloopt een keuring van zonnepanelen?
Voor het gelijkvormigheidsonderzoek van een huishoudelijke fotovoltaïsche installatie op laagspanning met een vermogen kleiner of gelijk aan 10kVA bestaan er specifieke voorschriften. Deze zijn terug te vinden in nota's 71, 72 en 72bis van de FOD Economie. Hieronder een korte samenvatting:
- Administratief onderzoek: Dit bestaat onder andere uit de controle van het ééndraadschema en de technische kenmerken (merk, model, vermogen,...). Is er een gebruikershandleiding aanwezig?
- Visueel onderzoek:
- Is de uitvoering overeenkomstig de plannen?
- Is er ten minste één differentieelstroominrichting van 300 mA aan het begin van de installatie?
- Is er ten minste één differentieelstroominrichting van type A aan het begin van de fotovoltaïsche installatie aanwezig?
- Controle van de bescherming tegen (on)rechtstreekse aanraking, bescherming tegen overstroom, aarding van het installatieframe,...
- Metingen: de keurder meet onder andere de continuïteit van de beschermingsgeleiders, de isolatieweerstand van het gedeelte in wisselstroom, test het anti-eilandsysteem, meet de aardspreidingsweerstand en controleert de werking van de differentieelstroominrichtingen.
- Worden genoteerd op het keuringsverslag:
- Aantal en piekvermogen van de geplaatste zonnepanelen.
- Het aantal, type, serienummer en maximaal AC-vermogen van de geplaatste omvormers.
- Serienummer en meterstand van de MID-gekeurde groenestroomteller (indien aanwezig)
Is een groenestroomteller bij zonnepanelen nog steeds verplicht?
Voor Vlaanderen: Indien er geen groenestroomcertificaten (GSC) aangevraagd kunnen worden, is de aanwezigheid van een groenestroomteller niet langer verplicht (wel aan te raden). Er komt in dit geval wel een melding op het keuringsrapport dat er geen groenestroomteller aanwezig is. Let op: indien in de toekomst de regelgeving (in verband met subsidies) opnieuw verandert kan het nodig zijn om achteraf alsnog een teller bij te plaatsen.
Indien er voor de installatie wel groenestroomcertificaten aangevraagd kunnen worden, is de aanwezigheid van een GST met MID-markering nog steeds verplicht.
Voor Wallonië: een groenestroomteller blijft nog steeds verplicht.
Terug naar Keuring elektriciteit